”Vanlig väggfärg förorenar ditt hem.”

DN skriver idag om en undersökning där man har mätt mängden kemikalier som din väggfärg släpper ifrån sig. Att det förhöll sig så hade man iofs kunnat räkna ut med en viss kroppsdel. Tänk efter vad det är för en sörja du rollar på på väggen. Vattenlöslig, snabbtorkande, finns i hur många kulörer som helst, hur matt som helst och ändå supertålig. Vad är det för nåt? Finns det något motsvarande i naturen som har alla dessa superkvalitéer?

Det betyder inte att plastfärg är alltid av ondo. Det finns tillfällen när det är det bästa valet, beroende på sammanhanget, men det finns andra alternativ som ibland är bättre val. Låt mig slå ett slag för och tipsa om ekologiska färger med naturliga pigment.

BRA ALTERNATIV TILL PLASTFÄRG

Det finns mycket att välja på och de flesta tillverkare använder naturliga pigment. Förutom en bättre innemiljö får du en VÄLDIGT mycket vackrare kulör och behagligare yta. Biologiskt nedbrytbar ekologisk färg från Auro, linoljefärger från tex Ottossons Färgmakeri, limfärger (här beskrivet på Gysinge Byggnadsvårds hemsida), äggoljetempera från Ovolin Färg o Byggnadsvård, kalkfärg, lerfärg och glasyrer från Färgriket, handgjorda vackra och exklusiva emulsioner från KT Color (återförsäljare finns i Lund) och så kan du ju givetvis prova på att tillverka din egen färg. Som att göra en bra hollandaise ungefär 🙂

Googla och du skola finna massor med recept. Allt som stelnar naturligt funkar som bindemedel: filmjölk, mjöl, lim, äggula, linolja, krita. Och är du väldigt ambitiös kan du ta upp en näve jord och använda det som pigment, mala ner lite gurkmeja eller skrapa av rost på en bit järnmetall.

 

HÄR kan ni titta på den video där Gunnar Ottosson berätta om hur man rollar med linoljefärg på en tapet.

red2