Takavvattning – en detalj att bry sig om

ATT ANLITA EN ARKITEKT kan innebära att du får massor med förslag på saker som kanske inte ens har tänkt på. En detalj som jag lägger ner omsorg på är vattenavrinningen. Det är inte lag på att det ska vara vita alternativt svart, hängande, halvrunda rännor i stålplåt målade med polyesterfärg. Det är tillåtet att göra andra val 🙂

Bilden är knyckt från Arkitektförbundets hemsida och fritidshuset är ritat av kollega Mats Fahlander.

Dölj eller framhäv takavvattningen, en ofta bortglömd detalj som gör väldigt mycket till husets uttryck. Bilden kommer från Gamla Mejeriet som säljer mängder med tjusiga detaljer i engelsk arts- and craftstil.

 

9297-20-p9010060large

Men takavvattningen kan också vara lite annorlunda, genomtänkt utifrån en speciell byggnadsbehov som på bilden nedan: Camilla Schluters fina trähus med takfot och ränna av stram zinkplåt och rännor som kastar ut vattnet från huset.

takfot

 

Här nedan kommer lite inspirationsbilder på olika typer av vattenavrinning. Jag har knyckt alla bilderna från googles bildsök och klarar inte riktigt av att länka till alla olika bloggar och sidor. Jag hoppas att bildernas upphovsmän har överseende med mitt slarv och ser det som en ära att får vara med på min sida för att dom har varit fyndiga och gjort en vacker, charmig och /eller finurlig lösning. Hittar du din bild här och vill att jag ska länka till dig så gör jag självklart det!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Detta bildspel kräver JavaScript.