Skamlöst prutande av Skatteverkets generaldirektör

Nu är jag arg!!! Följande blev en stor nyhet idag: Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson ringde till en arkitektbyrå för sin sambos räkning och försökte pruta på en faktura på 30.000 kr. ner till halva beloppet. Varför gjorde han detta? Jo, sambon hade beställt arktiekttjänster inför en renovering av hennes hus och sedan bestämde hon sig för att inte genomföra renoveringen. Då hade hon inte heller längre lust att betala för de tjänster som hon de facto hade fått utfört och ber sin sambo Generaldirektören att ringa till arkitektfirma för att förmå dom att inte ta betalt för utfört arbete. Vinklingen hur Dn väljer att skriva historien är att man som generaldirektör inte får ha bisysslor eftersom man kan ha otillbörlig påverkan på grund av sin titel. Ingemar Hansson försvarar sitt agerande med att det inte är en bisyssla att hjälpa en familjemedlem, ungefär som att det inte heller är en bisyssla att sitta barnvakt för sina barnbarn. Wow, vilken logik han har, Ingemar….

Vinklingen på artikeln hade faktiskt också kunnat vara en annan med rubriken: VD för stort företag försöker smita undan sina fakturor för beställt och utfört arbete av småföretagare. Fick hjälp i detta kriminella beteende av Skatteverkets generaldirektör.

Det finns nog ingen arkitekt som inte känner till beteendet: kunden beställer ett jobb och arkitekten utför uppdraget. Efter utredningen om huset är klar kanske det visar sig att det var mycket svårare och dyrare att göra en renovering än vad kunden först hade tänkt. Kanske väljer man att bo kvar i huset som det är eller att sälja. Gott så, utredningen som arkitekten utför ger ju ett bra beslutsunderlag för hur man ska gå vidare med fastigheten. Men en del personer  får plötsligt för aig att detta är ju nu sura pengar eftersom det inte mynnar ut i en materiell tjänst, dvs ett konkret bygge och därför vill man försöka slippa att betala konsulten för nedlagt arbete. Trots att man själv har beställt det.

Jag vet inte om det gäller alla yrkeskategorier som tillhandahar immateriella tjänster, men det gäller i alla fall min yrkeskategori och det är inget som någonsin uppmärksammas eller talas om men det är inte ovanligt. Och det är inte sällan välbeställda människor som är vana att peka med hela handen och som har maktpositioner i samhället som tycker att det borde dom väl kunna skrämma en liten bleksiktig och känslig arkitekt att inte betala. Heder åt arkitektföretaget som i detta fallet inte vek ner sig!!!

Det finns många anledningar till att kritisera Ingemar Hanssons agerande och jag vill göra det från mitt perspektiv: Vi småföretagare har väldigt liten rättssäkerhet. Vi jobbar ofta väldigt hårt för liten ersättning och vi betalar trots allt en stor procent av vår intänkt i skatt. Vi är väldigt beroende av att våra kunder betalar det överenskomna priset annars sitter vi där med skägget i brevlådan och kan inte betala våra löner eller kostnader och det får stora konsekvenser för oss direkt. Vips har vi en obetald skatteskuld som skatteverket skickar direkt till kronofogden (inte 2 påminnelsebrev här inte). Du, Ingemar, har antagligen en stor och fast inkomst och likadant din sambo men ändå ville ni FÖRSÖKA SMITA UNDAN EN FAKTURA FÖR ETT JOBB NI HADE BESTÄLLT!!!!! Detta är respektlöst!!! Respektlöst mot god affärsetik, respektlöst mot avtalet som din sambo hade ingått med arktiektföretaget, respektlöst mot svenska småföretagare och respektlöst gjort mot kompetenta och engagerade människor som erbjuder komplexa och svåra immateriella tjänster som redan innan detta tilltag är svårt att få rimligt betalt för.

Nästa gång skatteverket vill ha pengar av mig kanske jag ska hänvisa till deras generaldirektörs beteende och försöka pruta?